Valami elkezdődött – PR téma lett a szexuális bántalmazás

A gyermekkori szexuális bántalmazás, a metoo mozgalom és ami mögötte van. Meetup beszámoló jön és mindaz, amit bennem indukált.

Ma egy jelentősen nehezebb társadalmi problémával foglalkoznék, egy tabuval, egy némaságra ítélt témával:
a gyermek és felnőttkori szexuális zaklatással.
Elmentem a 2019. június 18-án Media 2.0 Communications Matrixpr Kríziskommunikáció és a Magyar Public Relations Szövetség által szervezett meetupra.

Sejtem, amint a szem a bejegyzésem szexuális zaklatás szavaihoz ért, két dolog történhetett Veled drága olvasó: többen azonnal tovább görgettek, vagy ha Te ezeket a sorokat olvasod, görcsbe rándult gyomorral vagy épp gőgös fenntartással pörgeted a gondolataimat. Bárhogy is érzel, már most tettél valami fontosat: nem mentél tovább. KÖSZÖNÖM, hogy hallani akarsz róla.

Külön köszönöm a szervezőknek, hogy fontosnak érezték a beszélgetést! Ha egy problémáról nincs társadalmi párbeszéd, attól az még létezik, pusztít és rombol, ha tudomást veszünk róla, ha nem. Ez egy konszenzus nélküli kérdés, amely a médiafelületek és a rendőrségi akták határát nem lépi át, távoli, csendes, megoldatlan. Tetszik, nem tetszik, leírom: elfogadott dolog. Elfogadott verbálisan és/vagy fizikailag bántalmazni felnőttet, gyermeket.

❓ Miért ❓

Azért, mert nincs konszenzus, mert nincs nyílt beszélgetés a normatívákról. Nincs beszélgetés a bűnről, a szabályokról, a dühről, a tehetetlenségről, a büntetésről, az áldozatokról, az ő megnyugvásukról. Az áldozat hibáztatás ma egy alapnorma Magyarországon. Ezzel lezárva azokat a témákat, amelyek megmutatják emberi gyarlóságaink végtelen mélységét. Ahol a nők is legyintéssel lezárják a munkahelyi zaklatás kérdését, mondván: mindkét fél kell egy ilyenhez, biztos túl rövid a szoknya, vagy túl mély a dekoltázs. Ennyi, kész, mehetünk tovább.
A meetup elsősorban a szexuális zaklatás és a metoo mozgalom, média, jogi és gazdasági vonatkozásain keresztül, élő példákkal mutatta be a jelenség hazai és nemzetközi hatásait az Index.hu-tól Bálint Kovács és a Forbes Magyarország -tól Laza Bálint – újságíró, illetve egy krízis kommunikációs tanácsadó, Dr. Pintér Dániel Gergő előadásával, amelyek informatívak, egyértelműek, és hasznosak voltak, olykor nagyon elkeserítőek is.
Hiszen a jog, ismét a morál és normák fölé kerekedve, a társadalomtól elhidegülve utasítja rendre a médiát, lefogva kezeit. Énmárka építési trükkök és paragrafusok repkednek a bűnösség kérdése körül, a lényeg elveszve valahol a forintok keresgélésben.

Őszinte leszek, ami igazán közelebbé, megfoghatóvá, szagossá, láthatóvá, hallhatóvá tette a kérdést ezen az eseményen számomra, az egy 4. előadó páros előadása volt: beszeljrola.hu alapítói Pócsné Berkesi Zsuzsa és Pócs Balázs. A problémát a felnőttek kusza jogi világából, egy számomra egyértelműbb, tisztább, jogmentesebb világba helyezve, a gyermekek ellen elkövetett bántalmazásokról beszéltek. Minden 6. lányt, és minden 10. fiút ér szexuális abúzus 18 éves kora alatt. ❗️❗️❗️
Megerősítettek abban a hitemben, hogy továbbra is minden társadalmi ügy indulatot kelt, szenvedélyt csihol, tettre késztet engem, amely a kiegyensúlyozott gyermekkor lehetőségét veszi el (gyermek hospice ellátás, szexuálisan, lelkileg, fizikailag bántalmazottak, esélytelenségben felnövő gyermekek).


Mentálisan egészséges felnőttek, egészséges gyermekkorból erednek, ha ezt elvesszük, démonokkal küzdő, rosszabb esetben démonjairól tudomást sem vevő felnőttekké válnak, akiket belülről fal fel a megoldatlanság és feldolgozatlanság mérge. Beszélnünk kell arról, ami az emberrel egyidős: a hatalomvágy okozta szexuális bántalmazásról. Kiirthatatlan a probléma, de attól még harcolnunk kell ellene!
Harcoljunk együtt, beszéljünk róla és a legfontosabb, vigyázzunk gyermekeinkre!

Szerző:

Kalocsai Adri

Arról beszélek, amiről mások nem akarnak, vagy nem tudnak: a tabuinkról, a tabuimról, a tabuidról. Társadalmi bukásainkról, a szégyenletesnek tartott, titokként kezelt kérdésekről.

Leave a Reply